‘Ο Καιάδας, τόσο μακριά, τόσο κοντά  γράφει ο αγαπητός  ποιητής  και  καλός αρθρογράφος της εφ.Καθημερινής Π.Μπουκάλας.  %ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%b1%ce%b4                                                                                                                      Η ομορφιά όμως ενός άρθρου κρίνεται από την ωφέλειά του και η ωφέλεια ενός άρθρου κρίνεται από την σαφήνειά του. Γιατί ‘Σοφόν το σαφές ‘ έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας .Όσο δηλαδή σαφήνεια και καθαρότητα έχει ένα κείμενο ,τόσο σοφία περιέχει. Αντίθετα  όσο ασάφεια ,θολούρα, σύγχυση  ανάμεσα σε παρεμφερείς  στο νόημα  λέξεις  { όμοιαι } μαζί με την  αδυναμία  του διαχωρισμού και τονισμού των  διαφορών  των λέξεων  αυτών { διάφοραι } έχει το κείμενο, τόσο απομακρύνεται από την σοφία και την φιλοσοφία.Ψιλά γράμματα ΄,ίσως , στις ζοφερές  μνημονιακές  μέρες ,που ζούμε αλλά όχι  εις μάτην. Η ορθογραφία ,τα ανώμαλα ρήματα ,η ετυμολογία  είναι τα εργαλεία της γλώσσας μας  με στόχο την  ορθή σκέψη .Η σωστή σκέψη  {ορθή}είναι η αρχή της σωστής { ορθής} πράξεως. Απο το μνημονιακό ψέκασμα όμως  ,από την παραζάλη μιας  μεθυσμένης  πολιτείας  ,από την ρευστότητα και την κατάρρευση ενός κόσμου παρακμασμένου δεν γλιτώνουν δυστυχώς ,  ούτε οι δεινοί χειριστές του γραπτού λόγου ,όπως  ο Π.Μπουκάλας. Στο  ακόλουθο άρθρο του  θα διαπιστώσετε φίλες  και φίλοι  ανορθογραφίες  ,σύγχυση εννοιών { υπηκοότητα-ιθαγένεια}  , ανιστόρητα πράγματα για τον Καιάδα  και δυσφημιστικά εν τέλει για τους Λακεδαιμονίους . Συγκεκριμένα :

1].Γράφει ο αρθρογράφος   ‘  προσφύγεψαν ‘  .Το ρήμα όμως δεν είναι ‘προσφυγεύω’ αλλά προσφεύγω .Ποιητική αδεία  εδώ , αγαπητέ Παντελή, δεν χωρεί.!

 

2].Γράφει ο αρθρογράφος   …»  Κι όποιος «γεννιέται» Ελληνας ή Ιάπωνας … όποιον επιλέγει να γίνει Ελληνας ή Ιάπωνας;  ο Ζαν Μωρεάς τι είναι, Ελληνας ή Γάλλος; Και ο Λευκάδιος Χερν,από πατέρα Ιρλανδό και μητέρα Ελληνίδα, πολιτογραφήθηκε Ιάπωνας και με το όνομα Γιάκουμο Κοϊζούμι τι είναι ;» … Μπλέξιμο άνευ λόγου και αιτίας.Αυτός  ,που  γεννιέται από Ελληνες γονεις είναι Ελληνας.Μπορεί  να αποκτήσει υπηκοότητα, πολιτικά  δικαιώματα ,να πολιτογραφηθεί αλλά η ιθαγένεια ΔΕΝ αλλάζει. Ο  Κινέζος θα παραμείνει ο Κινέζος  κι αν ακόμη  αποκτήσει Ελληνική υπηκοότητα. Το ίδιο και ο Ελληνας ,εάν  γεννηθεί στην Κίνα και πάρει την Κινέζικη υπηκοότητα ,Κινέζος ιθαγενής ΔΕΝ θα γίνει.Ο  Ζαν Μωρέας ήταν  Ελληνας {Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος }. Ο Λευκάδιος Χέρν  ήταν μισός Ιρλανδός {πατέρας } και μισός Ελληνας { μητέρα} Αυτός μπορούσε να επιλέξει μεταξύ των δύο εθνικοτήτων αλλά το ότι προτίμησε   να  πολιτογραφηθεί   Ιάπωνας δεν τον καθιστά αυτομάτως και ιθαγενή Ιάπωνα.!

 

3].Γράφει ο αρθρογράφος   ..(στις τάξεις της υγειολάγνας ακροδεξιάς, αλλά δυστυχώς και ευρύτερα) ..! Μιλάμε για τρικυμία εν κρανίω. Ας εξετάσουμε την σύνθετη λέξη για να διαπιστώσουμε την ορθότητα της ή το αντίθετο. Η ΄λέξη  είναι υγεία + λάγνος .Τι είναι η υγίεια {είναι το σωστό και όχι υγεία };Τι είναι η λαγνεία και ποιός ονομάζεται λάγνος;

Liddell & Scott – » Μέγα λεξικόν της Ελληνικής γλώσσης» .

Η υγίεια.

 ΣΟΥ’Ι’ΔΑ  ή  ΣΟΥΔΑ  – » Λεξικόν ».

Η υγίεια { η σωστή  αναλογία , η κράσις  των πρωταρχικών  σωματικών  δυνάμεων [ Θερμού ,Ψυχρού, Υγρού, Ξηρού ] }  και  ο  υγιής { =υγριής ,γιατί αλίβαντες [=α+λείβω} είναι οι νεκροί}.

 

Δ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ – » Μέγα λεξικόν της Ελληνικήςγλώσσης».

O λάγνος -η-ον.

 

Ι.ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΥ – » Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσης » .

Tι   είναι  λαγνεία , λάγνος  και  λαγαρός ;

 

Θα συμπεράνατε ασφαλώς  ,ότι  η  σύνθετη λέξη  ‘υγειολάγνα’΄{= υγίεια+ λάγνος } είναι μια  τερατογένεση .! Πως αλλιώς να εξηγηθεί η ακόλαστη σαρκική επιθυμία για συννουσία { λαγνεία } με ..την υγίεια! Μήπως  εννοεί  την θεά  της  Υγιείας ;

Paul Mcarthy – » ο κήπος ».{1992}

EPSON MFP image

 

4].Γράφει  ο αρθρογράφος ..» .ερώτημα τι σημαίνει έθνος και εθνικότητα ».

T.G – » ETYMOLOGICON MAGNUM LEXICON».

  Έθω  > έθος [  ετός =πραγματικός ,αληθής]  >  έθ{ν}ος.

 

ΑΝΝHΣ  ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ -ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ – » Ο  Εν  τη  Λέξει  λόγος ».

Τι είναι το έθνος ;

 

ΑΝΝHΣ  ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ -ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ – » Ο  Εν  τη  Λέξει  λόγος ».

Ποιος είναι ο εθνικός ;  Εθνικός =έθνος + ικος .{ίκω=φτάνω}

 

5]. Γράφει ο αρθρογράφος  .. » πεπεισμένοι ότι αν γράψουν τα παλιά τριτόκλιτα σε -ις γίνονται περισσότερο Ελληνες »..

Έλληνας  ασφαλώς δεν γίνεσαι ,εάν γράψεις  πόλις ‘ αντί να  γράψεις  ‘πόλη’ ,όπως  το γράφουν σήμερα .Ούτε εάν κάνεις το αντίθετο. Έλληνας  γίνεσαι εάν σέβεσαι την γλώσσα σου ,εάν  δεν την αλλοιώνεις  εκουσίως και προπαντός  εάν κατανοείς  την ουσία της λέξεως { ετυμολογία}.Κι αυτό όμως δεν είναι αρκετό, εάν δεν συνοδεύεται με πράξεις αντάξιες του τίτλου τιμής : Ελληνας .

Το ουσ. πόλις  [ αφηρημένο και εν κινήσει }  διαφέρει από το ουσ. πόλη {συγκεκριμένο και  εν στάσει }.Γιατί η πόλ +ις** { =δύναμις} είναι η δύναμις του πολείν {πολέω-ω} .Η κίνησ-ις ,η δύναμις του κινείν .Η πράξις ,η δύναμις του πράττειν .Η όρασις ,η δύναμις του οράν. Η πόλ-η* { ος , η*, ον :δεικτική  αντωνυμία = αυτός, αυτή, αυτό }.Διαφέρει  λοιπόν το αφηρημένο του συγκεκριμένου.    

ΑΝΝΗΣ  ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ -ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ – » Ο  Εν  τη  Λέξει  λόγος ».

 

6]Γράφει  ο αρθρογράφος  …» ήθελα να πω, ότι οι ταχακαθαρολόγοι δεν αντέχουν το «σαν», επειδή νομίζουν πως στέκει αποκλειστικά επί παρομοιώσεων. Και το αντικαθιστούν παντού με το «ως», συχνά με την αστήριχτη αίσθηση μιας πνευματικής υπεροχής. Επιχειρούν έτσι να βάλουν γυαλιά και στον ήδη διοπτροφόρο Νίκο Εγγονόπουλο, που σαν άριστος γνώστης της ελληνικής, επέμενε στον «Μπολιβάρ» να απευθύνεται στον Νοτιοαμερικανό επαναστάτη με τη φράση «Μπολιβάρ, είσαι ωραίος ΣΑΝ Ελληνας». ..!      

ΝΙΚ. ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ – » ΜΠΟΛΙΒΑΡ ,ένα ελληνικό ποιήμα  ».{1944}

O Νίκος Εγγονόπουλος  γνώριζε   την Ελληνική γλώσσα  καλλίτερα από πολλούς σημερινούς ..ποιητές εκ του προχείρου .  Ορθώς  χρησιμοποιεί το ‘ΣΑΝ’ γιατί πρόκειται περί παρομοιώσεως.

Μοιάζει  ΣΑΝ  Έλληνας  ,ο Μπολιβάρ . Δεν είναι Ελλήνας .      

ΙΝΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ / ΛΙΑΣ  ΜΠΟΥΣΟΥΝΗ – ΓΚΕΣΟΥΡΑ-»Το λέμε σωστά ; Το γράφουμε σωστά ; ».

Το »σαν»  και το » ως».

Αφήνω για το τέλος τον Καιάδα  και το παραμύθι { διαφέρει ο μύθος από το παραμύθι } ,ότι εκεί έριχναν  τα  ανάπηρα  παιδιά τους οι Σπαρτιάτες.

7].Γράφει ο αρθρογράφος  …» ; Με ποιον βαθμό αναπηρίας κρίνεσαι ανεκτός από την κοινωνία των «ακεραίων», των «αρτιμελών», και με ποιον απορριπτέος στον Καιάδα;  

Θύμα  πλάνης και  συγχύσεως  έχει πέσει ο καλός αρθρογράφος, αφού ΟΥΔΕΠΟΤΕ   έρριπταν  στον Καιάδα  ανάπηρα βρέφη οι Λακεδαιμόνιοι!   Διαβάστε με προσοχή τις αποδείξεις και διαλύστε τις  νεφελοκαλλιέργειες των  δοκησισόφων  :  Θεόδωρος Πίτσος, Καθηγητής Φυσικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών- » Το παραμύθι του Καιάδα ».   Επίσης ο καθηγητής    Πέτρος Θέμελης- » Καιάδας ».

ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ – »Ελλάδος  περιήγησις », Δ’18,6

 

ΣΑΡΑΝΤΟΥ  Ι. ΚΑΡΓΑΚΟΥ – ‘‘ Ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης ».

Ο καιάδας.

 

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ – » Βίοι παράλληλοι », ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ,16,1-3. 

  Αι  Αποθέται .  Προσέξτε  το  ρ.’απέπεμπον’=το έδιωχναν ,το έστελναν στις λεγόμενες  Αποθέτες {= σε αυτές τις τοποθεσίες  απέθεταν τα βρέφη , δεν τα  έρριπταν   στον Καιάδα },σύμφωνα με τον Πλούταρχο.

Προσέξατε  την σύνδεση της  κράσεως { των βρεφών} με το κρασί ;

 

ΗΣΥΧΙΟΥ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΩΣ –»Λεξικόν».

Ο  Καιάδας από τα  καίατα.

 

ΣΟΥ’Ι’ΔΑ  ή ΣΟΥΔΑ – » Λεξικόν ».

Στον καιάδα συνήθιζαν οι  Λάκωνες   να ρίχνουν τους κακούργους.

 

Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν  ‘ΗΛΙΟΥ’. 

Ο Καιάδας.

 

Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν  ‘ΗΛΙΟΥ’.

Αποθέται  Ταΰγετου.

 

ΝΙΚΟΥ ΛΕΛΟΥΔΑ – » Υπόγεια  Ελλάδα ».τομ.Α’.

{ Καιάδας }

Το σπηλαιοβάραθρον  του Καιάδα.

 

ΔΙΑΜ.  ΚΟΥΤΟΥΛΑ – » Η Αρχαία  Σπάρτη ».

Το πολύπλοκο {δεν μπορεί να ενταχθεί στην διαίρεση  των   πολιτευμάτων κατά Αριστοτέλη .Ούτε Ολιγαρχικό αμιγώς ήταν }  , κλειστό {λόγω  ξενηλασίας } ,μυστηριώδες { λόγω  ελλείψεως επαρκών   πηγών } και δυσφημισμένο [ λόγω  παραποιήσεων από  Ναζιστικά   και ακροδεξιά  κόμματα  ευρωπα’ι’κά   ή  μη ] πολίτευμα της Σπάρτης  είχε :

ΒΑΣΙΛΕΙΣ { 2 } – ΓΕΡΟΥΣΙΑ –  ΕΦΟΡΕΙΑ  –  ΑΠΕΛΛΑ .

 

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ   : ΟΙ ‘ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ’  ΤΗΣ  ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ.

EPSON MFP image

ΣΑΡΑΝΤΟΥ  Ι. ΚΑΡΓΑΚΟΥ – » Ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης ».

{ πρόλογος} Ο  Σπαρτιατικός  τρόπος είναι πρόταση για το μέλλον { Λιτότητα}.

 

ΠΛΑΤΩΝΟΣ – » Πρωταγόρας { ή Σοφισταί }, [342,e ].

»Tο Λακωνίζειν πολύ μάλλόν εστιν  φιλοσοφείν  ή φιλογυμναστείν ».

 

Σίγουρα   οι προθέσεις του καλού και εγκρατή στην δημοσιογραφική πένα ,Π.Μπουκάλα ,ήταν αγνές και στοχευμένες  κατά των  ,αγραμμάτων και ημιμαθών  πολιτικάντηδων  ,όπως ο κ.Αρτέμης Σώρρας.  Την ημιμάθεια, όμως ,  δεν την καταπολεμάς  με  ημιμάθεια  αλλά με αλήθεια ,επιχειρήματα  και αποδείξεις. Οι Ολυμπ[ι]ακοί  Αγώνες έγιναν  πια παιχνίδια { Olympic Games }.Δεν υπάρχουν  Ελλανοδίκες για να διαπιστώσουν την Ελληνικότητα των αθλητών { ως γνωστόν στους Ολυμπ{ι}ακούς Αγώνες συμμετείχαν ΜΟΝΟΝ Ελληνες }.Δεν αγωνίζονται για τον ΚΟΤΙΝΟ  πλέον αλλά για τα ΧΡΗΜΑΤΑ.  Η ΟΛΥΜΠ[Ι]ΑΚΗ  ΙΔΕΑ κατάντησε από ΣΤΕΦΑΝΙΤΗΣ  ,ΧΡΗΜΑΤΙΤΗΣ.! Στο σημερινό  λοιπόν πλαίσιο δεν υπάρχουν Όλυμ[ι]ακοί Αγώνες ,που’ ευτελίζονται ‘ αλλά Οlympic  games στα οποία  όλοι μπορούν να λαμβάνουν μέρος και να διακρίνονται σαν τους δικούς μας παραολυμπιονίκες  . %ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%82

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΒΙΒΛΙΑ , ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s