Τα  αριστεία εν τέλει  είναι  ρετσινιά ; Εάν  είναι,  καλώς  τα καταργεί η κυβέρνηση   δια μέσου της κληρώσεως  ,  προσπαθώντας  να αποδιώξει τα  αριστοκρατικά   αυτά κατάλοιπα  της.. αξιοκρατίας  και της ..άμιλλας. Τούδε και στο εξής  όλοι οι μαθητές  θα είναι  ίσοι [ ως προς τι ;] ως εκ τούτου θα αναδεικνύεται και  ο σημαιοφόρος ,όχι δια της ευγενούς  άμιλλας  αλλά  δια της κληρώσεως .Η αρχή της  ελάσσονος  προσπάθειας  και της  εκπαιδεύσεως   άνευ  παιδεύσεως.! Όλα τα προαναφερθέντα  δεν είναι υποθέσεις αλλά ιδεολογικές  θέσεις  μιας  μηδίζουσας,   προοδευτικής {;}  και προπάντων Μνημονιακής  »αριστεράς» .Το φαιδρό και θλιβερό ταυτόχρονα  είναι , ότι προσπαθούν να μας πείσουν  ,πως   αυτά τα επιχειρήματα  { προ’ι’όντα  ημιμαθείας  μάλλον  και  πνευματικής συγχύσεως  } εδράζονται  στο  Δημοκρατικό πολίτευμα και μάλιστα στην ..Αρχαία  Αθηνα’ι’κή Δημοκρατία. !! ‘Όπως γράφει και ο συμπαθής  αρθρογράφος της  εφ.» ΑΥΓΗ » , Ν.Σαραντάκος  , που απηχεί  εν πολλοίς  και τις  κυβερνητικές θέσεις  : η  ανάδειξη ηγετών με κλήρωση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας ! Καταβάλλει  προσπάθεια  να το  σώσει στο τέλος  με  ένα <θαρρώ> . Δεν νομίζω όμως   ότι  είναι θέμα θάρρους  αλλά  αλήθειας. Η δε  αλήθεια είναι θέμα γνώσης κι όχι θάρρους.

<< Νορμανδικά μεζεδάκια >.                                                                                       bandicam 2017-08-12 16-38-23-370     Υπάρχει κι  ο αντίλογος της αντιπολιτευόμενης παράταξης { δεξιάς  κατ’ ευφημισμόν λεγομένης  } που νομίζει , ότι ο κλήρος ταιριάζει μόνο στις λοταρίες και στις  λαχνοφόρες αγορές  και δεν έχει  σχέση με την δημοκρατία .! Αυτοί βρίσκονται σε πλήρη άγνοια. Κινούμαστε σαν το εκκρεμές ,μεταξύ ημιμαθών και αμαθών, δηλαδή.

Ας  πάρουμε  τα πράγματα από την αρχή για να βρούμε τον μίτο της Αριάδνης.

1. <<.. ανάδειξης σημαιοφόρων με κλήρωση..>> Η κλήρωση είναι το βασικό συστατικό  και  η ειδοποιός  διαφορά  ενός πολιτεύματος , που θέλει να λέγεται δημοκρατικό. Όμως   δεν εφαρμόζεται παντού και πάντα . Η  αναγκαία  προϋπόθεση  για να εφαρμοστεί η κλήρωση ,είναι η ισότητα. Μεταξύ  ίσων εφαρμόζεται η ισότητα , ενώ μεταξύ  ανίσων  η ανισότητα. Ο  σημαιοφόρος με κάποιους  και σε κάτι  πρέπει να είναι ίσος  ώστε να εφαρμόσουμε  κλήρωση. { δηλαδή  ίσος στην βαθμολογία , στις αθλητικές επιδόσεις   ή στο ύψος  με κάποιον άλλον  κτλ  }.Στα άνισα ΔΕΝ εφαρμόζεται ισότητα [ άρα κλήρωση ] γιατί  είναι άδικο.  Επίσης  για να έχουμε ισότητα ή ανισότητα πρέπει τα μεγέθη να είναι μετρήσιμα .Ισότητα  ή ανισότητα   χωρίς  μέτρο δεν υφίσταται.            

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ  – » Πολιτικά » , { 1280 a -10}.

Ισότητα  και  ανισότητα.

 

2. <<..ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας την ανάδειξη ηγετών με κλήρωση -έχει γράψει κι ο Αριστοτέλης κάτι {;} θαρρώ. >> Τι σημαίνει το  ρ. Θαρσώ / θαρρώ ;

Δ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ  – » Μέγα  Λεξικόν   της Ελληνικής  γλώσσης ».

Θαρρώ = έχω θάρρος , πεποίθηση , νομίζω , φαντάζομαι.  Θαρσώ = α] είμαι γεμάτος θάρρος β] είμαι θρασύς.  Δίλημμα : Θάρρος ή θράσος ;

 

Ι.ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΥ  –  » Λεξικόν  της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσης ».

Ο ηγέτης / αγέτης  / ηγητήρ { άγω } = αρχηγός , οδηγός , στρατηγός .Ο Ηγέτης του λαού [ λαγέτης] στην Αθηνα’ι’κή  Δημοκρατία , ήταν ο Στρατηγός  Περικλής  [ ενός ανδρός αρχή  με την συγκατάθεση  βεβαίως του δήμου ].Οι  Δέκα στρατηγοί στην Αθηνα’ι’κή  δημοκρατία ΔΕΝ αναδεικνύονταν με κλήρωση αλλά με φανερή ψηφοφορία{ χειροτονητές  αρχές }.

            

ΠΕΡΙΚΛΗΣ  { 494 π.Χ.  –  429 π.Χ. } .  Στρατηγός , Πολιτικός , Ιερέας , Ρήτωρ .  

{Φανταστείτε σήμερα  έναν πολιτικό ηγέτη με τα ανάλογα προσόντα.}

Ι.ΠΑΣΣΑ – » Νεώτερον   Εγκυκλοπαιδικόν  Λεξικόν   ‘ΗΛΙΟΥ’.

Ο κλήρος / κλάρος  ήταν πανάρχαιο έθιμο πριν την δημοκρατία. Είχε δε  θρησκευτικήν  αρχή , καθότι  πάσα εκλογή δια κλήρου  ήταν ΙΕΡΗ. Οι  θεσπίζοντες  την κλήρωση ΔΕΝ εμπιστεύονταν την τύχη αλλά τους θεούς  .Εντεύθεν  ο θείος Πλάτων καλεί την κλήρωση << Διός  κρίσιν >> , η οποία λάμβανε χώρα όχι μόνον κατά  τις  εκλογές  των αρχόντων  αλλά  και σε άλλες εκδηλώσεις του κοινωνικού βίου .

Η ΚΛΗΡΩΤΙΔΑ.

ΚΟΡΝ.ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ  – ‘ Η Ελληνική  ιδιαιτερότητα ‘ .

ΟΜΗΡΟΥ – »  Οδύσσεια »,  {κ’- 206.} , [ Κ.Δούκας:   απόδοσις,σχόλια }.

Στον Ομηρικό κόσμο μνημονεύονται  οι  δημοκρατικές  κληρώσεις .  Ο  Οδυσσέας  χώρισε σε δύο  μέρη τους συντρόφους του  με δύο  αρχηγούς  .Ακολούθησε κλήρωση  μεταξύ του Οδυσσέως και του Ευρυλόχου για το ποιοι  θα πάει να εξευρευνήσουν  το νησί της Κίρκης.Οι  λαχνοί μπήκαν σε χάλκινη περικεφαλαία  και  κουνώντας την , πετάχτηκε έξω ο λαχνός.   << κλήρους σε χάλκινο κράνος  πάλαμε και ξεπήδησεν  ο κλήρος του Ευρυλόχου ..>>.  

 

ΚΩΝ. ΚΟΛΜΕΡ – » Άμεση  Δημοκρατία » [ αντί  Κλεπτοκρατίας  ].

<< Η άμεσος δημοκρατία είναι ελληνική επινόηση , ενώ η έμμεσος  ξενόφερτη -Αγγλική , στηριζόμενη στην μοναρχία.! Η διασπορά της εξουσίας σε πολλούς  καθιστά τις καταχρήσεις { λαμογιές } δυσκολότερες. Η πρώτη Άμεσος Δημοκρατία ήταν της Σπάρτης και όχι των Αθηνών ! { εκπληκτικός  ερευνητής ο  Κ.Κόλμερ ,  ευρυμαθής  και εμβριθής  μελετητής }

Ουσιαστικά δεν υφίσταται διαχωρισμός της Δημοκρατίας σε άμεση και έμμεση. Είναι εφεύρημα προπαγάνδας ή σχήμα κατ’ευφημισμόν. Υπάρχει μόνο η Άμεση   Δημοκρατία άνευ αντιπροσώπων .Η Έμμεση  είναι  μεταμφιεσμένη  Ολιγαρχία.341129

ΣΑΡ.ΚΑΡΓΑΚΟΥ – » Ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης » ,

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ :  Λυκούργος – Νουμάς .  Λυκούργος , 6.

{ α]. Κατανομή λαού σε Φυλές  και Φατρίες  β]. Εγκαθίδρυση Γερουσίας και δύο [2] Βασιλέων γ].Επιβολή σύγκλησης της Απέλλας [= εκκλησία του Δήμου ].

 

ΔΙΑΜ. ΚΟΥΤΟΥΛΑ – » Η Αρχαία  Σπάρτη ».

ΡΗΤΡΑ  ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ  {η  βάση  της  αρχαιότερης  Δημοκρατίας  στον κόσμο.}

 

ΠΕΡ. ΚΟΡΟΒΕΣΗ –   << H Βουλή των σαλτιμπάγκων >>  Η  αντιπροσωπευτική   δημοκρατία ,[ κατ’ευφημισμόν  δημοκρατία ] επινοήθηκε από τους αποικιοκράτες Εγγλέζους και επεκτάθηκε σ’όλο τον κόσμο.ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αλλά μια ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ { δια ψήφου } ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ..Ήρθαν δηλαδή οι  Βρεττανοί να διδάξουν  δημοκρατία στην Ελλάδα  .!  Έλα δημοκρατία στον τόπο σου ..δηλαδή. Κι από τον πολύ  Αγγλικό  σανό  γινήκαμε  χορτοφάγοι.! Διότι η πραγματική και Μία  Δημοκρατία ΔΕΝ έχει αντιπροσώπους αλλά έχει Προσωπική συμμετοχή στην λήψη των αποφάσεων .Δεν εκχωρεί σε κανέναν [ ούτε στους αρίστους ] το δικαίωμα να αποφασίζει αντ’αυτού. Διότι είναι υποτιμητικό και δουλοπρεπές .Το άκρον άωτον δε της ειρωνείας , είναι το απόφθεγμα του κυνικού και ραδιούργου Τσώρτσιλ {με τις ..χαρτοπετσέτες} : << Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα [ ενν. την Ολιγαρχία ] αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάτι…καλύτερο.>.!! Χα.! Βαφτίζει το κρέας ψάρι σαν τους ψευτοκαλόγερους. Τι εννοεί ο ποιητής ; Το γράφει πολύ εύστοχα  ο Π.Κοροβέσης : << Aυτό  το πολίτευμα είναι το χειρότερο για σας , αλλά το καλύτερο για μας. Γι αυτό δεν ψάχνουμε για κάτι άλλο .>> !! Σάρωση_20170812 (5)Σάρωση_20170812 (4)

                                                Ουίνστον  Τσώρτσιλ , { 1874 –  1965 }.
ca2bf0a1e1938c4adc4fe82aef71682f_XL  

ΠΛΑΤΩΝ- ‘Πολιτικός»{303 b}

Η δημοκρατία εφαρμόζεται σε περιόδους παρακμής  και ανομίας , όταν όλα είναι  αχαλίνωτα και χαοτικά.

 

ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ – » Η Αρχαία Ελληνική Δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα ».{ 1986 }   Κεφ.6 : οι εκλογές.

Η εκλογή των Αρχόντων δια ψήφου είναι ΑΡΧΗ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΗ.! 

 

Πώς  ήταν δομημένη    η  πραγματική   Δημοκρατία   ;

                                    Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΣ  ΤΩΝ  ΑΡΧΩΝ .

Σάρωση_20170812 (10)

ΠΑΝ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟY –  » Αρχαίο  Ελληνικό  Δίκαιο ».

Οι  αρχές  διακρίνονταν  σε :

1]. ΚΛΗΡΩΤΕΣ { =με κλήρωση }

2]. ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΕΣ { =φανερή  ψηφοφορία  δια ανατάσεως της χειρός }

3]. ΑΙΡΕΤΕΣ {=μυστική ψηφοφορία }.

.Όλοι ,εάν διαθέτουν »  ΑΙΔΩ  τε και ΔΙΚΗΝ » είναι  ίσοι και άξιοι να συμμετέχουν στην εξουσία. Οι δέκα  Στρατηγοί  εκλέγονταν < εξ απάντων > και < υπό πάντων>. Ο Ηγέτης [ Στρατηγός]  εκλεγόταν από τον λαό  αφενός  και  αφετέρου  από τους υπολοίπους Στρατηγούς  κατ’ έτος  { χειροτονητός }.

ΠΑΝ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ –  » Αρχαίο  Ελληνικό  Δίκαιο ».

Η θητεία των  Δέκα Στρατηγοί ήταν απεριόριστος. , των οποίων όμως η εκλογή γινόταν κατ’ έτος.

 

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ  – » Αθηναίων  Πολιτεία ».

<<Εκλέγουν όλες τις στρατιωτικές αρχές  : Δέκα  Στρατηγούς  και αποφασίζουν με ψηφοφορία , ποια καθήκοντα θα ασκήσει ο καθένας..>>

 

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ  – » Αθηναίων  Πολιτεία ».

Κληρωτοί άρχοντες , η Βουλή των Πεντακοσίων , η Εκκλησία του Δήμου . Οι βουλευτές  αναδεικνύονται στα αξιώματα δια  ΚΛΗΡΟΥ ,διότι μεταξύ ίσων επιβάλλεται η  κλήρωση .Στην Δημοκρατία  της ισότητας επιλέγονται   δια  ΚΛΗΡΟΥ  οι ικανοί * πολίτες .Όλοι ,εάν διαθέτουν » ΔΙΚΗΝ ΤΕ ΚΑΙ ΑΙΔΩ ,‘{ Πρωταγόρας } είναι  ίσοι και άξιοι  ,άρα μπορούν  να συμμετέχουν στην άσκηση της  δημοσίας  εξουσίας.  Στην  Αριστοκρατία  { ουσιαστικά  ήταν η εκτροπή αυτής , η ολιγαρχία }  της ανισότητας  αναζητούνται  οι  άριστοι {= η αριστεία / ολιγαρχία του πλούτου  } των πολιτών  και  όχι οι αίσχιστοι{=πένητες } , γι’ αυτό  και επιλέγονται δια ΨΗΦΟΥ .

                                   ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ  ΤΗΣ  ΑΘΗΝΑΙΩΝ  ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.img306

Η Δημοκρατία δεν είναι το τέλειο πολίτευμα .Άλλωστε  τέλειο πολιτεύμα { κανείς να μην καταπιέζει κανέναν} ΔΕΝ υπάρχει ,διότι δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι να το εφαρμόσουν.Ο άνθρωπος είναι από την φύση του ατελής. Η Δημοκρατία ΔΕΝ είναι ορθό πολίτευμα αλλά εκτροπή της Πολιτείας ή Τιμοκρατίας .Η εκτροπή αυτή όμως είναι η μικρότερη των άλλων . Εν τούτοις ,αν και εκτροπή , τόσο  πολύ θέλγει , που έχουν » βαφτίσει» όλα τα Ολιγαρχικά πολιτεύματα { =εκλογή δια ψήφου} σε Δημοκρατικά { = εκλογή δια κλήρου }.!! Αυτό ονομάζεται πολιτικός φερετζές. Η δημοκρατία – εκτός από την Αρχαία Ελλάδα-  ΔΕΝ έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο μέχρι σήμερα. Όμως οι παρούσες συνθήκες παρακμής και εξαθλίωσης  ,με την ραγδαία  τεχνολογική ανάπτυξη [ η  οποία  λύνει πλέον τα χέρια ] , μας δίνει το δικαίωμα να οραματιζόμαστε έναν κόσμο καλλίτερο και πιο δίκαιο  με πραγματικό δημοκρατικό πολίτευμα , για  τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Ο Χρυσούς αιών της Αθηνα’ι’κής  Δημοκρατίας  μας δείχνει τον δρόμο ,αρκεί εμείς  να μην βλέπουμε το δάκτυλο.  

Περισσότερα περί Δημοκρατίας  και κληρώσεως στο :  << Παλαιά και Νέα Δημοκρατία.>>*

<<οι ικανοί πολίτες >> :   όχι  όλοι , διότι πριν την ανάληψη των καθηκόντων ,υπήρχαν οι εξετάσεις  των  υποψηφίων . ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ της ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ,   Άρθρο  50 .   

ΠΑΝ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ –  » Αρχαίο  Ελληνικό  Δίκαιο ».

<< Αρχές  ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ,ΕΠΙΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ  και ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ των  αρχόντων .>>

ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ ΕΛΠΙΔΑΣ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ   ΒΙΒΛΙΑ  –  ΕΛΕΓΧΤΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s