Μωρoλογία   είναι  το να λέγεις μωρά λόγια . Μωρός ή μώρος  { Λατ.morus-i } είναι ο ανόητος , ο αμβλύς  , ο βραδύνους , ο νωθρός , o άφρων , ο παλαβός. Για τον λόγο αυτό και τα βρέφη ονομάζουμε  μωρά . Κατακριτέα είναι η μωρία στους μεγάλους βέβαια παρά στα βρέφη, διότι  αυτά έχουν το ακαταλόγιστο . Η  μωρολογία  εξ  αμαθείας έχει  γίνει  το αγαπημένο άθλημα πολλών  δοκησισόφων  των Μ.Μ.Ε { τηλεόραση , ραδιόφωνο ή  διαδίκτυο}. Η μωροληρολογία  είτε είναι αποκύημα  απαιδευσίας  είτε  προϊόν ευτελούς προπαγάνδας  βλάπτει την  ικανότητα εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων. Η τακτική  του μωρολόγου και μωρoσόφου  είναι  αφενός  μεν να χρησιμοποιεί  τσιτάτα , ρητά μεγάλων ανδρών για εντυπωσιασμό ή για να ενισχύσει τις  εικοτολογίες  ή  μπαρουφολογίες  του , αφετέρου δε να ευελπιστεί [ μεγάλη πιθανότητα ! ] ότι το κοινό  θα είναι σε αμάθεια ή σε αδυναμία έρευνας  ,ούτως ώστε να περάσει ανεξέλεγκτο το μωρολόγημά του. Η μώρωσις αντιμετωπίζεται με τον έλεγχο και την μελέτη ,όχι με την τυφλή πίστη στον πομπού  κάθε προπαγανδιστικού   μηνύματος. Παράδειγμα  χαρακτηριστικό  μωρολογίας  εξ αμαθείας  είναι  οι  ερμηνείες  ελκυστικών και’ πιασάρικων’ αποσπασμάτων  ,από κείμενα  των  Αρχαίων Ελλήνων  φιλοσόφων. Ερμηνεία που καταλήγει στην αλλοίωση και κακοποίηση του νοήματος των κειμένων αυτών.  Ειδικά το <<  Έλληνες αεί παίδες εστε, γέρων δε Έλλην ουκ έστιν » από τον ‘Τίμαιο » του Πλάτωνος έχει κακοποιηθεί βάναυσα από τους Νεοέλληνες  δοκησίσοφους. Ακολουθούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα  ,που αγγίζουν τα όρια της  μωροφιλοσοφίας  από δύο γνωστούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών με βασικό  και όμοιο στοιχείο των αντιλήψεών τους , την μικρή έως ελάχιστη επαφή με τα Πλατωνικά κείμενα.

DIELS H. / KRANZ W. – » Οι Προσωκρατικοί ». Ηρακλείτου [ 109].

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ : Καλλίτερα  να κρύβει κανείς την αμάθειά του παρά να την φανερώνει .

I . ΜΩΡΟΛΟΓΙΑ ή ΕΙΚΟΤΟΛΟΓΙΑ ;

 Ο Π.Τατσόπουλος   είναι γνωστός συγγραφέας  και πολιτικός , αλλά εδώ μπερδεύει την παιδεία με την παιδιά.  

<< O Π. Τατσόπουλος για την αριστεία και το » ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ » >>

Ω Σόλων, Σόλων, Έλληνες αεί παίδές εστε, γέρων δε Έλλην ουκ έστιν >>. Τι σημαίνει κατά τον Π.Τ. η φράση αυτή  ; Ότι οι Έλληνες αγαπούν την έρευνα και ρωτούν συνέχεια  γιατί , όπως τα παιδιά.!  Συμπέρασμα : και στην κορφή  κανέλα.! Τι ακριβώς θέλει να πει  ο ποιητής -φιλόσοφος ; Διότι δεν είναι λογικό -άρα και  αδύνατο – μια κοινωνία να απαρτίζεται  μόνο από αιωνίους  εφήβους .  Φυσικά δεν έχει καμμία  σχέση το » .φιλέρευνον πνεύμα των παιδιών » ,κατά Π.Τ , με αυτά που γράφει ο Πλάτωνας στον »Τίμαιο ». << Σόλωνα ,είστε αιωνίως παιδιά>> , είπε ο ιερέας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ,ότι έχετε ξεχάσει την ιστορία σας [ λόγω του  κατακλυσμού ]. Δεν σημαίνει ότι αγαπάτε την έρευνα σαν τα παιδιά.                      

ΠΛΑΤΩΝΟΣ  – ‘ Τίμαιος » , { 23 a-b }

<< Μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές , όπως ο κατακλυσμός μένουν ζωντανοί μόνο οι αγράμματοι και οι ακαλλιέργητοι ,ώστε γίνεστε σαν νέοι από την αρχή , χωρίς να γνωρίζετε αυτά που έγιναν τον παλαιό καιρό.>.

II .ΑΜΑΘΕΙΑ  ή ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ;                                                                                                        

bandicam 2017-11-11 17-23-44-025

Ο έτερος  Ν. Σαραντάκος– γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος της κομματικής  εφ .»ΑΥΓΗ» – στο άρθρο του   < Παραδείσια μεζεδάκια >   είναι φανερό ότι ούτε τα περί Τιμαίου , ούτε τα περί Πλατωνικής φιλοσοφίας γνωρίζει. Οπότε, οι Αιγύπτιοι είναι γέροι και παλαιότεροι των Ελλήνων ; Οπότε ,αφού οι Έλληνες είναι ‘αιωνίως’  παιδιά , ο πολιτισμός των Αιγυπτίων είναι αρχαιότερος ; Οπότε όταν οι Έλληνες ήταν πάνω στα δέντρα σαν τους μπαμπουίνους τους αναρριχώμενους οι Αιγύπτιοι έχτιζαν  πυραμίδες ; Εικοτολογίες μάλλον παρά επιστήμη .

ΠΛΑΤΩΝΟΣ  – ‘ Τίμαιος » , { 23 b-c }

<< Εσείς θυμάστε μόνον ένα κατακλυσμό αν και έχουν γίνει πολλοί στο παρελθόν. Στην δική σας χώρα γεννήθηκε το πιο όμορφο κι ευγενικό ανθρώπινο γένος. Αυτό όμως το αγνοείτε γιατί επί πολλές γενιές οι επιζήσαντες πέθαναν χωρίς να γνωρίζουν να γράφουν.>>

ΙΧΩΡ – » Οι τρείς μεγάλοι κατακλυσμοί της Ελληνικής Προ’ι’στορίας» ,

{ ΩΓΥΓΟΥ – ΔΑΡΔΑΝΟΥ – ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ }.

ΠΛΑΤΩΝΟΣ   – ‘ Τίμαιος » , { 23 d-e }

ΙΕΡΕΑΣ : <<  Η διάρκεια του πολιτισμού μας -όπως λένε τα ιερά μας βιβλία- είναι οκτώ χιλιάδες χρόνια { 8.000 } .Θα σου μιλήσω για τους νόμους και τα υπέροχα έργα των συμπολιτών σου , που έζησαν πριν από εννέα χιλιάδες χρόνια { 9.000} >>.!

ΔΙΟΔΩΡΟΥ  ΣΙΚΕΛΙΩΤΟΥ – » Ιστορική βιβλιοθήκη », {Α’-9 }

<<  Πρώτα θ’ αρχίσουμε από με τους βαρβάρους , όχι επειδή τους θεωρούμε αρχαιότερους των Ελλήνων ...>>  και ξεκινάει με την ιστορία της Αιγύπτου.!

ΔΙΟΔΩΡΟΥ  ΣΙΚΕΛΙΩΤΟΥ  – » Ιστορική βιβλιοθήκη », {Α’-69 }

<< Τις ιστορίες που αυτοσχεδίασε ο Ηρόδοτος και άλλοι που έγραψαν ιστορία της Αιγύπτου , προτιμώντας ηθελημένα τις παραδοξολογίες και τις μυθοπλασίες από την αλήθεια θα τις παραλείψουμε …>>

ΠΑΝ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – » Η Ελληνική  Γλώσσα , Η Πατρίδα του Πολιτισμού » .

Ο Αίγυπτος ήταν αδελφός του Δαναού και εγγονός  του Ποσειδώνος .Ο Έλληνας Μηνάς ήταν ο πρώτος  βασιλεύς, μετά τους θεούς. Αίγυπτος  σημαίνει η Χώρα που κείται υπτίως του Αιγαίου.

ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΨΑ – » Λεξικό του Αρχαίου κόσμου ».

Ο Αίγυπτος ήταν δίδυμος αδελφός του Δαναού.! Ο Αίγυπτος κυρίευσε την χώρα των Μελαμπόδων και της έδωσε το όνομά του.

ΑΘ.ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΟΥ – » Ωγυγία  ή  Αρχαιολογία »,  { Βίβλος Γ’ , Κεφ.Β’ }

Ο Αίγυπτος  γέννησε  από πολλές γυναίκες πενήντα [50] υιούς.

LIDDELL & SCOTT – » Μέγα λεξικόν  της  Ελληνικής γλώσσης ».

Αίγυπτος : 1. ο ποταμός Νείλος  2. Ο βασιλεύς Αίγυπτος  3.Η Αίγυπτος .

ΟΜΗΡΟΥ –  » Οδύσσεια » , { δ’,  477-478 }

Αίγυπτος = Νείλος .Εύστοχη η ερώτηση του  Ομηριστή Κ.Δούκα. Γιατί  ο Όμηρος χρησιμοποιεί  την  παλαιότερη ονομασία του ποταμού Νείλου ; Διότι  ο ‘Ομηρος  έζησε σε πολύ παλαιά εποχή , όταν ο Νείλος ονομαζόταν ακόμη Αίγυπτος.! Ο θαυμάσιος ερευνητής θέτει θέμα επαναχρονολογήσεως  της Ομηρικής εποχής , του Τρω’ι’κού πολέμου , της γραφής κ.α

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – » Μετεωρολογικά »,{ Α’-351 b }

Παλαιότερα η Αίγυπτος λεγόταν  Θήβαι . Ο Όμηρος δεν αναφέρει πόλεις στο Δέλτα , όπως τη Μέμφιδα.  Άρα ο Ποιητής  αναφέρεται σε γεγονότα ΠΡΙΝ την ίδρυση της Μέμφιδος . Πότε ιδρύθηκε η Μέμφις ;   { Η πόλη ιδρύθηκε περί το 3100 ΠΚΕ από τον Μήνη,..}

ΟΜΗΡΟΥ – » Ιλιάς », { Ι’ ,381-382 }.

Αι  Θήβαι της Αιγύπτου.

ΚΩΣΤΑ  ΔΟΥΚΑ – » Η  Γένεσις του Λόγου », { σελ.71 }.

Η  εποχή του Ομήρου λανθασμένα τοποθετείται από τους αρχαιογνώστες το 800-700π.χ. Ο Όμηρος έζησε πριν από  το 3.000 π.χ.

ΔΙΟΔΩΡΟΥ  ΣΙΚΕΛΙΩΤΟΥ – » Ιστορική βιβλιοθήκη », {Α’-69 }

<< Την Αίγυπτο έσπευσαν να επισκεφθούν από τους πολύ αρχαίους ο θεολόγος Ορφέας  και  ο ποιητής Όμηρος και από τους μεταγενέστερους ο Πυθαγόρας ο Σάμιος  και ο Σόλων ο Αθηναίος. >>

Ι.ΠΑΣΣΑ – » Ορφικά », {  Αργοναυτικά  στ. 41-46 }

<< ΟΡΦΕΑΣ : επίσης, σου είπα  και όσα ιερά λόγια εξεγέννησα [=διεκήρυξα] στην Αίγυπτο.  >> Ο Ορφέας δεν πήγε στην  Αίγυπτο για να μυηθεί στα ιερά μυστήρια και στους ιερούς λόγους [ όπως ακρίτως διαδίδουν οι απαίδευτοι ] αλλά για να μυήσει, να  διακηρύξει τον Θείο Ιερό Λόγο.

LIDDELL & SCOTT – » Μέγα λεξικόν  της  Ελληνικής γλώσσης ».

Εκλοχεύω = τίκτω , γεννώ. Εκλόχευμα =αποκύημα , έκγονον , τέκνον. { σήμερα έχει επιβιώσει  στην γλώσσα μας  η λεχώνα , η λοχεία  και ο λόχιος  πυρετός }.


Για τους φίλους ερευνητές  δύο πολύ καλά , διαφωτιστικά και τεκμηριωμένα βιβλία.

ΜΑΝΕΘΩΝΟΣ – Αιγυπτιακά ».

[ Εδώ είναι γραμμένο το πραγματικό όνομα του Μωυσή .Διότι το Μωυσής δεν είναι το πραγματικό του όνομα }.

Γ.Α. ΡΑΠΤΗ  – » Έστιν ούν  και η Αρχαία Αίγυπτος Ελλάς».

ΔΙΟΔΩΡΟΥ  ΣΙΚΕΛΙΩΤΟΥ   – » Ιστορική βιβλιοθήκη », {Α’-64 }

<< Για τις πυραμίδες όμως δεν συμφωνούν μεταξύ τους μήτε οι ντόπιοι μήτε οι ιστορικοί …>>.

Τι κρίμα να μη ζη  σήμερα ο  Διόδωρος ο Σικελιώτης ! Με τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις του και την πλούσια αρχαιογνωσία του , ο πολύξερος αρθρογράφος μας , θα μπορούσε να τον  διαφωτίσει για τους Έλληνες  ,που κατέβηκαν από δέντρα και τους Αιγυπτίους ,που έχτισαν 1.000 πυραμίδες και βάλε!!  Κάπως έτσι άλλωστε  αλλάζει ο ρους της ιστορίας!

 III .ΑΓΑΘΗ Η ΠΡΟΘΕΣΗ , ΚΑΚΟ  ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. 

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο αξιόλογος ερευνητής και καλλιτέχνης Παν. Τερπάνδρου  , ο διαρκώς μαχόμενος για τις αξίες και τα ιδανικά του ελληνικού πολιτισμού. Αλλά , ανθρώπινα τα λάθη και προϊόντα ελλιπούς ερεύνης.

ΠΑΝ. ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΥ  ΖΑΧΑΡΙΟΥ  – Ευέλπιδες  οι αεί Έλληνες ».

Εικόνα
Εικόνα

Η ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ .

Ι.ΣΤΟΒΑΙΟΥ  – »  Ανθολόγιον ‘ , { Περί αγωγής και παιδείας , 147 . Προσθήκη }, σελ. 227 .

ΦΙΛΙΣΤΙΩΝ : Να μελετάς  τα σπουδαία  και εάν μαθαίνεις κάτι σε προχωρημένη ηλικία να μην ντρέπεσαι. Διότι   καλλίτερα να σε λένε οψιμαθή { όταν μαθαίνεις αργοπορημένα [=όψιμα ] κάτι } παρά αμαθή .




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :


ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ  ΒΙΒΛΙΑ  , ΕΛΕΓΧΕΤΕ  ΤΙΣ  ΠΗΓΕΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s