Γνωρίζετε ποιά είναι η πολιτικά επίκαιρη φράση – φετίχ των ημερών μας ; Η ..’Φιλελεύθερη’ Δημοκρατία ‘. Η καραμέλα των απανταχού έμμισθων προπαγανδιστών -σκοταδιστών και των αποχαυνωμένων ακροατών! Mε το ‘αφήγημα’ της .. ‘Φιλελεύθερης Δημοκρατίας ‘ καταπιάνεται κι ο ερίτιμος δημοσιογράφος της έγκυρης εφ.’Καθημερινή’ Πάσχος Μανδραβέλης στο άρθρο του < Το τέλος της Ιστορίας ακόμη παίζεται. >, όπου και ερευνά το περίφημο πια βιβλίο του Φ.Φουκογιάμα -» Το τέλος της ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος » και πασχίζει αγωνιωδώς μέχρι να αποφανθεί ,ότι το τέλος της… ιστορίας ακόμη παίζεται.! Ευτυχώς για μας, ‘Το τέλος της ιστορίας’ μπορεί να περιμένει.! <<.., η ιδεολογία της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι όχι μόνο το μοναδικό ασυναγώνιστο πολίτευμα αλλά και η έσχατη μορφή διακυβέρνησης των λαών …>>. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και το τέλος της ιστορίας.! Είναι ορθά και αληθινά όλα αυτά ; Όχι ! Είναι αληθοφανή .Μοιάζουν αληθινά γιατί σκοπό έχουν να ξεγελάσουν , να εξαπατήσουν , να επηρεάσουν κι εν τέλει να αποκοιμίσουν .Στην χώρα των Λωτοφάγων όλοι ξεχνούν , αδιαφορούν και ψευδίζουν. Πώς αποφεύγουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο της ψευδούς συνειδήσεως ; Με τις ερωτήσεις , την αμφισβήτηση και την έρευνα. Είναι δυνατόν να υπάρξει τέλος της ιστορίας ; Όχι .Διότι όσο υπάρχουν άνθρωποι , θα υπάρχουν και ιστοριογράφοι και ιστορία .Επειδή δε το σύμπαν δεν αγαπά την ακινησία, δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να επέλθει απόλυτη ακινησία αλλά φαινομενική.Διότι μόνο το κινούν είναι ακίνητο ,κατά τον Αριστοτέλη{ Κινούν Ακίνητο }.Κατά συνέπεια ούτε κάποιο πολίτευμα μπορεί να είναι ιδανικό και τέλειο , ώστε να σταματήσει τον ρουν της ιστορίας ούτε κάποια ιδεολογία μπορεί να είναι ιδανική και τέλεια , ώστε να σταματήσει η σκέψις και η διανόησις. Διότι ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως ατελής και επιζητεί συνεχώς να καλύψει αυτήν του την αδυναμία με ατελείς ιδεολογίες και πολιτεύματα βαφτίζοντάς τες τέλειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανέλιξη. Ασφαλώς υπάρχει , διότι » ο εχθρός του καλού είναι το καλλίτερο »,όχι βεβαίως το χειρότερο.
FUKUYAMA FRANCIS – » Το τέλος της ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος ».
Προσέξτε την ακόλουθη παράγραφο , διότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θεωρούν αταλάντευτα, ο συγγραφέας του βιβλίου και ο καλός αρθρογράφος ,ότι η ορθότητα της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι καθολικώς αποδεκτή ,διότι αυτή κατατρόπωσε τις αντίπαλες ιδεολογίες μαζί με τα αντίθετα πολιτεύματα .Συνεπώς είναι η ανώτατη βαθμίδα εξελίξεως των ιδεολογιών και των πολιτευμάτων ,άρα το τέρμα.!
Η αλαζονεία φυτεύει την ύβριν ή η ύβρις την αλαζονεία ;
Ας εξετάσουμε την πρόταση << Η ορθότητα της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας >> και τους όρους της. Έχει ορθότητα η.. » φιλελεύθερη δημοκρατία» ; Όχι,διότι είναι πλεονασμός.! Η δημοκρατία είναι πολίτευμα , που έχει σκοπό την ελευθερία. Δημοκρατία = ελευθερία . Αυτό το »φιλελεύθερη δημοκρατία » θυμίζει τον ανεκδιήγητον Γ.Α.Π με την »συμμετοχική δημοκρατία»! Λες και η δημοκρατία είναι τίποτε άλλο εκτός από συμμετοχή.! Γιατί τονίζεται όμως η φιλελεύθερη δημοκρατία ; Υπάρχει και η μη φιλελεύθερη ; Όχι! Μήπως η Φιλόδουλος Δημοκρατία ; Όχι.! Δύο είναι οι πιθανές αιτίες που μπορεί να εξηγήσουν αυτές τις απόψεις : είτε είναι αποκυήματα πολιτικής και μίσθαρνης – ικανής ή μη- προπαγάνδας είτε είναι αποτελέσμα της αμορφωσιάς και της απαιδευσίας – εξ αιτίας του διαζυγίου των Νεοελλήνων από την αρχαιοελληνική γραμματεία. Δυστυχώς , δώσαμε τα φώτα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο αλλά κρατήσαμε για τον εαυτό μας τα τσιμπλολύχναρα και τα κρυφά σχολειά.
Α’. Η ΟΡΘΟΤΗΣ { < ορθός-η-ον }.
Διαφέρει το ορθό από το ευθύ. Το ευθύ αντίκειται στο στρεβλό{ στραβό } ενώ το ορθόν αντίκειται στο πλάγιον.
ΑΜΜΩΝΙΟΥ – » Λεξικόν Ομοίων και Διαφόρων λέξεων ».
ΕΥΣΤΡ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ – » Λεξικό Λατινο-Ελληνικόν ».
Στα Λατινικά rectus σημαίνει και ευθύς και ορθός[ αδ. 2] ορθός ,προσήκων ,πρέπων ,καλός. 3] casus rectus = η ορθή πτώση [ δηλ. η ονομαστική ].Rector = ο ευθυντήρ , ο δι-ευθύνων , ο διοικών .
ΑΝΘ.ΓΑΖΗ – » Λεξικόν της Ελληνικής γλώσσης ».
Όρθιος { < ορθός }= ο σηκωμένος κατ’ ευθείαν προς τα άνω. Αντίκειται στο πρηνής { = προύμητα }.Στον στρατό υπάρχουν βολές αξιολόγησης 3 στάσεων : πρηνηδόν , γονυπετώς και ορθίως .
ZYΓΟΣ .
Εικονική αναπαράσταση του ορθού και του πλαγίου.
Όταν υπάρχει ισορροπία , η βελόνα σχηματίζει ορθή γωνία.
ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ του ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ – » Λεξικόν της Ελληνικής γλώσσης ».
Ορθός-η-ον { εκ του όρνυμι } = σηκωμένος επάνω {στο ποδάρι},στημένος ,ολόρθος ,ίσιος . Ορθότης = η στάσις του ορθού , ισιάδα, [μτφ.] ευθύτητα , ακρίβεια , δικαιοσύνη.
LIDDELL & SCOTT – » Μέγα λεξικόν της Ελληνικής γλώσσης ».
Ορθός -η-ον = ευθύς ,ίσιος’. Λατινικά : rectus . Ορθός , όρθιος . Αληθής , πραγματικός , γνήσιος .ΟΡΘΑΙ πολιτείαι {= Ορθά πολιτεύματα } αντίθετον στο ΠΑΡΕΚΒΑΣΕΙΣ { πολιτειών }.
Β’ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – »Ηθικά Νικομάχεια «, {Η’ – 1160 a }. Τρία είναι τα είδη του πολιτεύματος [ Βασιλεία – Αριστοκρατία – Τιμοκρατία ή Πολιτεία ] , ισάριθμες και οι παρεκτροπές ,οι οποίες είναι διαφθορά των αντίστοιχων ορθών [ Τυραννία – Ολιγαρχία – Δημοκρατία ]. Τα ορθά πολιτεύματα έχουν σκοπό το κοινό συμφέρον .Τα ημαρτημένα { παρεκβάσεις ] έχουν σκοπό το ίδιον συμφέρον.
1. Βασιλεία -Τυραννία = αρχή ενός ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ
2.Αριστοκρατία -Ολιγαρχία = αρχή ολίγων ΔΙΑ ΨΗΦΟΥ
3.Τιμοκρατία [ πολιτεία] – Δημοκρατία = αρχή πολλών [πλήθος] ΔΙΑ ΚΛΗΡΟΥ.
ΠΟΛΙΤΕΙΑΙ ή ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ.
Τα ορθά πολιτεύματα έχουν σκοπό το κοινό συμφέρον .Τα ημαρτημένα { παρεκβάσεις ] έχουν σκοπό το ίδιον συμφέρον. 1. Βασιλεία -Τυραννία = αρχή ενός ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ 2.Αριστοκρατία -Ολιγαρχία = αρχή ολίγων ΔΙΑ ΨΗΦΟΥ 3.Τιμοκρατία [ πολιτεία] – Δημοκρατία = αρχή πολλών [πλήθος] ΔΙΑ ΚΛΗΡΟΥ.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ –» Πολιτικά » ,{ Γ’- 279 b }.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – ‘Ηθικά Νικομάχεια «, { H’ – 1160 b }.
Από το ορθό πολίτευμα της Τιμοκρατίας [ ή Πολιτείας ] έχουμε παρέκβαση στο ημαρτημένο πολίτευμα της Δημοκρατίας. Διότι αυτά τα δύο πολιτεύματα έχουν κοινά σύνορα. Διότι και η Τιμοκρατία επιθυμεί το πλήθος [ οι πολλοί ] να βούλεται και όσοι μετέχουν του πολιτεύματος αυτού λόγω του τιμήματος που καταβάλλουν [ δηλ. της φορολογήσιμης περιουσίας , εξ ού και Τιμοκρατία ] είναι μεταξύ τους ίσοι. Γιατί η δημοκρατία είναι το καλλίτερο από τις άλλες δύο παρεκβάσεις των ορθών πολιτευμάτων ; Διότι είναι ‘ήκιστα μοχθηρόν’ ,ελάχιστα παρεκτρέπεται από το ορθό πολίτευμα της Τιμοκρατίας. Ενώ η μεγαλύτερη πολιτειακή εκτροπή είναι από την Βασιλεία στην Τυραννία.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – «Πολιτικά », { Γ’ – 1280 a }.
Γιατί η Δημοκρατία είναι καλλίτερη λύση από την Ολιγαρχία ; Οι πολλοί [ δήμος ] πρέπει να ασκούν την εξουσία παρά οι λίγοι αλλά άριστοι .Διότι οι πολλοί εάν μαζευτούν όλοι μαζί -παρ’ όλο που ο καθένας χωριστά δεν είναι σπουδαίος – πιθανώς να είναι καλλίτεροι από τους λίγους και αρίστους. Όπως συμβαίνει και με τα δείπνα που γίνονται με κοινή δαπάνη [ δείπνα συμφορητά = που συνεισφέρουν όλοι μαζί , ρεφενέ ] είναι καλλίτερα από εκείνα που τα πληρώνει μόνο ένας.
Γ’ Η ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – » Ρητορική Τέχνη », {A’ – 1366 a }.
Σκοπός της δημοκρατίας είναι η ελευθερία , της ολιγαρχίας είναι ο πλούτος , της αριστοκρατίας είναι τα σχετικά με την εκπαίδευση και τους νόμους και της Τυραννίδος είναι η φρούρηση του τυράννου.
ΠΛΑΤΩΝΟΣ – » Πολιτεία », { Η’ – 562 c }.
Το κάλλιστο αγαθό σε μια πόλη που δημοκρατείται είναι η ελευθερία και γι’ αυτό αξίζει μόνο να μένει σ’ αυτήν όποιος από τη φύση του είναι ελεύθερος.
ΠΛΑΤΩΝΟΣ – » Επιστολαί »,{ Η’ – 354 e }.
Η δουλεία και η ελευθερία όταν γίνονται υπερβολικές [= ξεπερνούν το μέτρο ] είναι η κάθε μια τους πάγκακον [ αντιθ. πάγκαλον ].Όταν είναι με μέτρο [ έμμετρες ] είναι η κάθε μια τους πανάγαθον .Μετρημένη είναι η δουλεία στον Θεό και άμετρη η δουλεία στους ανθρώπους. Θεός δε για τους σώφρονες είναι ο νόμος, για τους άφρονες η ηδονή .
ΠΛΑΤΩΝΟΣ – » Νόμοι », { ΣΤ’ – 762 e }.
Πρώτον μεν τους νόμους , δεδομένου ότι αυτή είναι η υπακοή προς τους θεούς. [ θεοσεβούμενος = νομοταγής ].
Η δημοκρατία { σκέτη χωρίς καπέλα και μεταμφιέσεις όπως ‘νέο -φιλελεύθερη’ και ‘συμμετοχική ‘} δεν είναι ορθό πολίτευμα αλλά παρέκβασις του ορθού πολιτεύματος ,που λέγεται Τιμοκρατία ή Πολιτεία .Το πολίτευμα αυτό επειδή σημειώνει μικρή παρέκβαση από το ορθό είναι καλλίτερο από τις άλλες πολιτειακές παρεκβάσεις [ Τυραννία και Ολιγαρχία ] .Το πολίτευμα της δημοκρατίας έχει σκοπό την ελευθερία .Άρα είναι περιττό το ‘φιλελεύθερη’ ,αν και πολλές φορές ενέχει πολιτικές σκοπιμότητες παρά είναι δήλωση απαιδευσίας. Στο πολίτευμα της Δημοκρατίας την εξουσία ασκούν οι πολλοί ΔΙΑ ΚΛΗΡΟΥ προς όφελος του δήμου [ πολλοί ].Στο πολίτευμα της Ολιγαρχίας την εξουσία ασκούν οι ολίγοι ΔΙΑ ΨΗΦΟΥ προς όφελος των ολίγων .Παγκοσμίως δεν εφαρμόζεται το δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσως ΔΙΑ ΚΛΗΡΟΥ αλλά το Ολιγαρχικό σύστημα ΔΙΑ ΨΗΦΟΥ.Η δημοκρατία στηρίζεται στην ΙΣΟΤΗΤΑ των πολιτών γι’ αυτό εφαρμόζεται Η ΚΛΗΡΩΣΙΣ στα αξιώματα { βουλευτής – δικαστής -ιερέας }.Στην Ολιγαρχία του πλούτου εφαρμόζεται η ψηφοφορία για την ανάληψη αξιωμάτων διότι στηρίζεται στην ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ των πολιτών .Επειδή είμαστε ΑΝΙΣΟΙ ψάχνουμε τον άριστο δια της ψήφου εμπιστοσύνης. Αντιλαμβάνεσθε ότι -σύμφωνα με τον Αριστοτέλη δεν υπάρχει πραγματική Δημοκρατία αλλά μια φτιασιδωμένη ολιγαρχία, μεταμφιεσμένη σε Δημοκρατία. Γιατί μεταχειρίζονται οι ισχυροί το όνομα της Δημοκρατίας ; Διότι η Δημοκρατία ως δικαιότερο των άλλων πολιτευμάτων θέλγει και βαυκαλίζει τους πολλούς , ενώ η ολιγαρχία διεγείρει αντιστάσεις και επαναστάσεις των πολλών εναντίων των λίγων. Επίσης η Δημοκρατία δεν έχει αντιπροσώπους .Τιμά το πρόσωπο γι’ αυτό και είναι ΠΑΝΤΑ συμμετοχική .Αντίθετο του πολίτη είναι άλλωστε ο ιδιώτης .Συνεπώς η μεταμφιεσμένη ολιγαρχία ΔΕΝ είναι δημοκρατία.
<< .. Η φιλελεύθερη δημοκρατία μπορεί να αποτελεί το ακροτελεύτιο σημείο της ιδεολογικής εξέλιξης της ανθρωπότητας και την τελική μορφή της ανθρώπινης διακυβέρνησης έτσι ώστε να συνιστά το τέλος της Ιστορίας… >> .Οι ιδέες όπως και οι ιδεολογίες είναι αθάνατες .Απλά περιπίπτουν σε αχρηστία από τους ανθρώπους για ορισμένους λόγους .Το ίδιο και τα πολιτεύματα. Το ανώτερο δε πολίτευμα εξελικτικά είναι η δημοκρατία του 5ου αι.π.χ. , ο λεγόμενος και χρυσούς αιών του Περικλέους .Το χρυσό πολίτευμα της Δημοκρατίας έκτοτε δεν ξαναγεννήθηκε εν αντιθέσει με τ’ άλλα πολιτεύματα. Η πραγματική δημοκρατία , όταν θα ξαναγεννηθεί , θα διαδεχθεί το παρηκμασμένο ολιγαρχικό σύστημα, διότι θα είναι »τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής».
KΩΝ.ΚΟΛΜΕΡ – » Άμεση Δημοκρατία ».
Περισσότερα για την πραγματική δημοκρατία στο : << Παλαιά και Νέα Δημοκρατία.>>.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΒΙΒΛΙΑ , ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ.